Yemeklerin Ücretlendirilmesine Hayır
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)Antalya Şube Başkanı Nesrin
Kocaemir yaptığı açıklamada, “İş yerlerimizi “sağlıkta dönüşüm” programıyla işletmelere dönüştüren, hastaneleri satılığa çıkaran AKP iktidarı şimdi de anayasanın 5. maddesini ve kendi yönetmeliklerini hiçe sayarak yemek hakkımıza göz dikmiştir. “ dedi.
SES ANTALYA ŞUBESİ, YEMEKLERİN ÜCRETLENDİRİLMESİNE KARŞI MÜCADELESİNİ SÜRDÜRÜYOR
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)Antalya Şube Başkanı Nesrin Kocaemir yaptığı açıklamada, “İş yerlerimizi “sağlıkta dönüşüm” programıyla işletmelere dönüştüren, hastaneleri satılığa çıkaran AKP iktidarı şimdi de anayasanın 5. maddesini ve kendi yönetmeliklerini hiçe sayarak yemek hakkımıza göz dikmiştir. “ dedi.
Kocaemir, açıklamasında yaşamın her alanına “Ne kadar kar elde edilir” anlayışla bakan kar tutkunu liberal zihniyet, şimdi de soframıza, yemeğimize, tabağımıza, ekmeğimize göz dikmiştir,dedi. Bu durumun kabul edilmez olduğunu belirten Kocaemir, sessiz kalmayacaklarını, mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.
Kocaemir açıklamasında, örgütlü olduğumuz her yerde yaptığımız yemek boykotları ve imza kampanyalarının ardından, şimdide basın açıklamaları ve faks protestoları karşı “aşımıza-ekmeğimize” sahip çıkacağız. Maliye Bakanlığı’nın yönetmeliğe aykırı olan bu genel yazısı geri çekilinceye kadar demokratik ve hukuksal mücadelemizi arttırarak sürdüreceğiz “ dedi.
AŞIMIZA VE EKMEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ
IMF’nin dayatmalarıyla sağlık hizmetini piyasalaştıran AKP hükümetinin “Sağlıkta Dönüşüm Programı” sağlık alanında tahribata devam ediyor. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin güvencesiz çalıştırılması yaygınlaştırılıyor, iş yükü giderek artıyor. İnsanca yaşama uygun koşullarımız düzeltileceğine, bunun aksine haklarımız birer birer elimizden alınmak isteniyor.
Mart 2008 tarihine kadar Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı yataklı tedavi kurumlarında görev yapan personelden yemek ücreti alınmamaktaydı. Siyasi iktidarın Maliye Bakanlığı; Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 11.03.2008 tarih ve 2736 sayılı Bakanlıklara, Valiliklere ve Rektörlüklere gönderdiği genel yazı ile çalışanlardan yemek ücretinin alınmasını istemiştir.
Bu genel yazı ile yemek katkı payları alınmaya başlanmış olup, yataklı tedavi kurumlarında görev yapan personele ek bir külfet getirilmiştir. Bu külfetle birlikte hükümet yaptığı 2008 yılı maaş zamlarını vermeden geri almıştır.
Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin 6. maddesinde “hastane, pansiyonlu okul ve işçi ile çalışan işyerlerindeki memurlar, birim büyüklüğü ve personel sayısına bakılmaksızın hasta, öğrenci ve işçiler için mevcut yemek servislerinden faydalanırlar” denilmektedir. Yine Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 89. maddesinde de benzer hüküm bulunmaktadır. Bu hükümler nedeniyle buralarda çalışanlar ücretsiz yemek hakkından yararlanmaktadırlar.
İş yerlerimizi “sağlıkta dönüşüm” programıyla işletmelere dönüştüren, hastaneleri satılığa çıkaran AKP iktidarı şimdi de anayasanın 5. maddesini ve kendi yönetmeliklerini hiçe sayarak yemek hakkımıza göz dikmiştir.
Yataklı Tedavi kurumları İşletme Yönetmeliği, yatan hastaların tedavilerini esas alıp bu tedaviyi gerçekleştiren kişilerin, yatağın bulunduğu mekândan ayrılmamalarını sağlamak için bu kurumlarda yemek çıkarılmasını düzenlemektedir. İlgili yasanın da amacı budur.
Hastanede hasta yattığı sürece hasta ve çalışanlara yemek vermek yasal bir zorunluluktur. Hastayı bırakıp başka bir yere yemeğe gidilmesi doğru olmayacağı için yemek kurum tarafından sağlanır. Hastanede satılan yemeği almaya parası olmayan nereye gidecektir? Nerde yemek yiyecek ve ne yiyecektir?
Yaşamın her alanına “Ne kadar kar elde edilir” gözüyle bakanlara sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sessiz kalmayacaktır. Şimdi de bu sömürücü, kar tutkunu liberal zihniyet soframıza, yemeğimize, tabağımıza, ekmeğimize kadar uzandı.
Çıkarılan genelge ile üniversite hastanelerinde başlayan ücretli yemek uygulaması Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde de yürürlüğe konulmaya başlanmıştır. Uygulama başladığı günden beri örgütlülüğümüzün olduğu tüm yerlerde yemek boykotları, basın açıklamaları ve yürüyüşlerle bu durum protesto edilmiştir. Ayrıca genel yazının iptaline yönelik genel merkezimizce dava süreci başlatılmış ve devam etmektedir.
Örgütlü olduğumuz her yerde yaptığımız yemek boykotları ve imza kampanyalarının ardından, basın açıklamaları ve faks protestoları ile AKP iktidarına karşı “aşımıza-ekmeğimize” sahip çıkıyoruz. Maliye Bakanlığı’nın yönetmeliğe aykırı olan bu genel yazısı geri çekilinceye kadar demokratik ve hukuksal mücadelemizi arttırarak sürdüreceğimizin bir kez daha bilinmesini istiyoruz. 24.10.2008
SES Antalya Şube Yönetim Kurulu adına
Nesrin KOCAEMİR
Şube Başkanı